Skip to main content

En intervju med Linnéakademiens ordförande, Beatrice Kämpe Nikolausson

År 2019 röstade Linnéakademien in en ny preses, Beatrice Kämpe Nikolausson. Beatrice är VD för Länsförsäkring Kronoberg och en riktig Smålänning. Vi diskuterade hennes intressen, bakgrund och erfarenhet, och vad hon ser i framtiden för Linnéakademien.

 

Berätta om dig själv, vad har du för bakgrund och var kommer du ifrån?
Jag växte upp i Fliseryd, en liten by i Småland med ca 800 invånare. Jag är näst yngst i en systerskara på fyra i en familj som präglas av entreprenörsanda och upptäckarlust.

När jag var tio år flyttade jag och min familj till Vietnam, där mina föräldrar var med och byggde upp massa- och pappersfabriken i Bai Bang. Det var både spännande och lärorika år. Där vi bodde var det tryggt, men utanför murarna fanns misär och fattigdom. Det var en chock att uppleva en så stor kontrast. Under åren i Vietnam passade vi på att resa runt i Asien och besökte på den tiden exotiska platser som Laos, Thailand, Filippinerna och Hong Kong mm. Det var så mitt intresse för att resa och besöka och upptäcka nya miljöer och kulturer väcktes och även att på olika sätt få bidra till att förverkliga barns drömmar.

Upptäckarlusten ledde till att jag valde att studera på High School i Goldsboro, North Carolina i USA under gymnasietiden. Jag har alltid gillat siffror, språk och människor. Mitt intresse för siffror och människor samt att jag från tidig ålder arbetade i familjeföretagen ledde fram till att jag valde ekonomisk inriktning på gymnasiet och därefter ekonomilinjen vid, på den tiden, högskolan i Växjö. Under universitetsperioden studerade jag också Banking och Finance, vid Cardiff Business School i Wales.

Jag utbildade mig till Ekonomiemagister på Linnéuniversitetet i Växjö och på Cardiff Business School i Wales, där jag studerade Accounting, Behaviour och Organisation.

Vad är din sysselsättning idag?
Jag njuter av att vara mitt i livet!

Först och främst är jag mamma till två underbara och inspirerande själar, Rebecca och Isaac och livskamrat med min make, Göran, som har ett djupt intresse för samhällsorienterade ämnen och ett hjärta som brinner för musik och musikskapande.

I arbetslivet är jag vd för Länsförsäkring Kronoberg, ett lokalt kundägt bolag anno 1801.
Mitt uppdrag handlar om att tillsammans med Länsförsäkring Kronobergs fantastiska medarbetare skapa de bästa förutsättningarna för att uppfylla vårt kundlöfte om att bidra till en enklare vardag och en tryggare framtid för kronobergarna och där vi lever bor och verkar. Det innebär att skapa förståelse, engagemang, rörelse och att inspirera medarbetare i en omvärld som är i ständig rörelse. Det handlar om att skapa en miljö där vi med rätt värderingar uppmuntrar till en hållbar och värdeskapande utveckling. Det handlar också om och att anamma arbetssätt som möjliggör ett digitalt och analogt samskapande och lärande mellan medarbetare, kunder och samverkanspartner. Våra ledarvärderingar; helhet, närhet och rörelse är ledstjärnor i detta arbete.

Jag är också engagerad i ett antal styrelser, där jag brinner för att bidra till värdeskapande och hållbar utveckling tillsammans med andra människor.

Hur tog du dig hit där du är idag?
Jag tänker att ha ett öppet sinne till omvärlden, följa mitt hjärtas längtan, hänge mig åt de uppdragen som jag fått förtroendet att förvalta och utveckla och att försöka bidra med det bästa jag kan ge i samverkan med många inspirerande och engagerade människor på vägen är några delar som delvis beskriver vägen fram till där jag befinner mig nu.

Jag är också tacksam för att jag har fått möjligheten att växa upp i en trygg miljö som har bejakat livets möjligheter.

Vad har Småland haft för betydelse för dig?
Det är en underbar naturupplevelse med vackra skogar och glittrande sjöar, som lockar till vandring, svamp och bärplockning. Det är Sveriges trädgård och Sveriges matland med underbar närproducerad mat. Småland står för företagsamhet, framåtanda, klurig envishet och samverkan.

Småland är också Emil i Lönneberga och Bullerbybarnen från Astrid Lindgrens böcker. Det är mitt och min familjs hem som ger trygghet och själslig ro.

Småland är en idyll som har fantastiska möjligheter att bidra till en hållbar utveckling både för oss smålänningar och globalt.

Hur hörde du först talas om Linnéakademien?
Genom Kristina Alsér, som är ledamot i Linnéakademin, tidigare landshövding i Kronobergs län och bland annat initiativtagare till Pontonjärspriset. Ylva Dandanell, ständig sekreterare i Linnéakademien, har också på ett förtjänstfullt och inspirerande sätt berättat om Linnéakademiens viktiga uppdrag i att vara en arena för idé- och kunskapsutbyte och att främja näringslivets, samhällets och universitetets utveckling i regionen.

Hur beskriver du dig själv med fem ord?
Positiv, omtänksam, ambitiös, uthållig och lojal.

Vilken fråga brinner du mest för idag?
Att bidra till att förverkliga barns och medmänniskors drömmar och att skapa möjligheter för en mer hållbar utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.

Motto: ”Livet är inte en plikt utan en möjlighet”

Läser du någon bok just nu, i så fall vilken?
Skärmhjärnan av Anders Hansen. Jag tycker att Anders Hansens böcker bidrar till insikt och förståelse för viktiga förutsättningar för god hälsa och välbefinnande.

Vad ser du mest fram emot i sommar?
Jag ser fram emot att vara tillsammans med familj och vänner på östkusten i vårt sommarhus. Att ta en tur med båten till en holme för att fika, fiska, läsa böcker och att ta långa promenader i vår fantastiska natur.